Application of shape analysis to the assessment of geometrical properties of grains in the selected species of spring cereals

Main Article Content

Andrzej Borusiewicz
Paulina Drożyner


Keywords : caryopsis, spring cereals, grain, shape analysis, geometrical features
Abstract
The competition in many branches of industry including agriculture has grown as a result of Polish access to the European Union. It resulted in the intense research development in order to intensify production processes and improve the quality of the final product. One of the methods which might be helpful in this process is the shape analysis. This method makes it possible to measure selected properties of materials in a very precise way. The paper presents the possibilities of computer analysis in the research of grain geometrical features of 128 species of cereals. The program ImageJ was used. It enabled us to define surface, perimeter, width, height and circular projection of every caryopsis. Shape analysis also helps to define basic values of the tested features of caryopsis species. Significant differences between the shape of tested cereals species were indicated. However, significant differences between varieties of the same species were not found. Barley grain had the largest average surface while rye grain had the smallest one. Winter barley grain had the largest perimeter and spring wheat had the smallest one. Oat was characterized by the longest average length while spring wheat had the smallest one. Winter barley had the largest grain width and rye had the smallest one. Spring wheat grain is the most circular while oat grain is the less circular one. Taking into consideration the data mentioned above, one can use them in the production of equipment and machines used for seed planting, selection, segregation of cereal seeds both in agriculture as well as in agricultural and food processing industry.

Article Details

How to Cite
Borusiewicz, A., & Drożyner, P. (2013). Application of shape analysis to the assessment of geometrical properties of grains in the selected species of spring cereals. Machine Graphics and Vision, 22(1/4), 3–15. https://doi.org/10.22630/MGV.2013.22.1.1
References

Matuszek J., Plinta D.: System komputerowego wspomagania projektowania procesów wytwarzania "SYSKLASS". Politechnika Łódzka, Filia w Bielsku-Białej, 2000.

Dziki D., Laskowski J.: Wpływ cech geometrycznych ziarna pszenicy na właściwości mechaniczne i podatność na rozdrabnianie. Acta Agrophysica 2(4):735-742, 2003.

Geodecki M., Grundas S.: Charakterystyka cech geometrycznych pojedynczych ziarniaków pszenicy ozimej i jarej. Acta Agrophysica 2(3):531-538, 2003.

Puczel. B.(red.), Gazda W.: Wyniki Porejestrowych doświadczeń odmianowych i rolniczych zbóż, grochu siewnego, kukurydzy, ziemniaków. COBORU, SDOO w Krzyżewie. Porejestrowe Doświadczalnictwo Odmianowe i Rolnicze, 2003.

Tukiendorf, M. Characteristics of mixing granular materials achieved by using methods of variance analysis and geostatistical functions. Electronic Journal of Polish Agricultural Universities, 6(1), 2003.

Hebda T., Micek P.: Zależności pomiędzy właściwościami geometrycznymi ziarna zbóż. Inżynieria Rolnicza 6:233-240, 2005.

Zapotoczny P.: Wpływ rozdzielczości i kompresji obrazu na błąd pomiaru geometrii oraz barwy ziarniaków zbóż. Inżynieria Rolnicza 8:417, 2005.

Frączek J., Wróbel M.: Metodyczne aspekty oceny kształtu nasion. Inżynieria Rolnicza 12(87):155-163, 2006.

Frączek J., Slipek Z.: Modele roślinne struktur ziarnistych. Inżynieria Rolnicza 12(87):145-154, 2006.

Matuszek D., Tukiendorf M.: Komputerowa analiza obrazu w ocenie mieszania niejednorodnych układów ziarnistych (system funnel-flow). Inżynieria Rolnicza, 2(90):183-188, 2007.

Tukiendorf M., Rut J., Szwedziak K.: Disintegration of storing the temperature of a grain of wheat in the time. Inżynieria Rolnicza, 9(97):247-252, 2007.

Mleczko J.: Komputerowe wspomagania planowania przebiegu procesów produkcyjnych. Wydawnictwo Fundacji Centrum Nowych Technologii, Bielsko-Biała, 2008.

Mleczko J.: Komputerowo wspomagane zarządzanie wytwarzaniem. Wydawnictwo Fundacji Centrum Nowych Technologii, Bielsko-Biała, 2008.

Frączek J., Wróbel M.: Zastosowanie grafiki komputerowej w rekonstrukcji 3D nasion. Inżynieria Rolnicza 6(115):87-94, 2009.

Rut J., Szwedziak K.: Komputerowa analiza obrazu w ocenie mieszania jednorodnej mieszaniny ziarnistej. Inżynieria Rolnicza 9:207-208, 2009.

Zapotoczny P.: Dyskryminacja odmian pszenicy na podstawie cech geometrycznych. Inżynieria Rolnicza 5:319-327, 2009.

Ginter A., Szarek S.: Sytuacja dochodowa producentów zbóż na przykładzie uprawy pszenicy. Journal of Agribusiness and Rural Development, 4(18):29-39, 2010.

Arseniuk E., Oleksiak T.: Dlaczego zboża. Poradnik dla producentów. Wydanie V. Agro Serwis, 2011.

Guzek D., Wierzbicka A., Głąbska D.: Potencjał oraz zastosowanie komputerowej analizy i przetwarzania obrazu w przemyśle rolno-spożywczym. Inżynieria Rolnicza, 4:67-71, 2011.

Ferreira T., Rasband W.: ImageJ user guide. 2012. Available online form http://imagej.nih.gov/ij/ → docs. Accessed 2012.12.10.

Statistics

Downloads

Download data is not yet available.
Recommend Articles